Tai chi

Tai chi (Taiji, Tai chi chuan) on perinteinen kiinalainen kamppailutaito, joka nykyään tunnetaan terveyttä edistävänä liikuntamuotona — kiinalaisena aamuvoimisteluna — jonka hitaat ja pehmeät liikkeet sopivat kaiken ikäisille ja kokoisille. Tai chissa pyritään käyttämään kehoa kokonaisvaltaisesti ja rentouttamaan sekä mieli että keho liikkeen avulla.

Seurassamme harjoitellaan Tai chi:tä, joka perustuu Yang-tyylin, mutta on, Manner-Kiinalaisesta Yang-tyylistä poiketen, peräisin Taiwanilta ja sisältää elementtejä myös muista kiinalaisista taidoista. Harjoittelemamme Tai chi:n on kehittänyt Duan Yu Chang, joka käytti tyylin perustana Cheng Man-Chingin kehittämää yksinkertaistettua liikesarjaa. Duan Yu Changin tärkein oppilas oli Etelä-Afrikan kiinalainen Edward Jardine, joka toimi harjoittelemamme Tai chi -tyylisuunnan Suomeen tuoneen Ilpo Jalamon opettajana.

Tai chin harjoittelu sisältää mm. venytys-ja hengitysharjoituksia, lyhyen ja pitkän liikesarjan, Tai chi-miekkaharjoituksia ja viuhkasarjan.

Seuramme on International Tai Chi Societyn jäsenjärjestö ja kyseisen järjestön sivuilta voi lukea lisää harjoittelemastamme Tai chi:stä.

Cheng Man-Chingin kehittämä yksinkertaistettu liikesarja on esitettynä alla olevassa videossa.

 

Comments are closed.